Afdrukken

Strasbourg

CAVE HISTORIQUE DES HOSPICES DE STRASBOURG

Deze winter hebben wij op weg naar de Elzas voor het eerst Strasbourgh aangedaan. Tot dat moment reden we heel snel door omdat we niets met deze stad van de bureaucratie dachten te hebben. We hadden het mis. Het oude centrum is echt de moeite waard. Prachtige vakwerkhuisjes, grandeur van de Art Nouveau en natuurlijk La Petite France, waar het verleden altijd aanwezig is. Voor wijnliefhebbers is de Cave Histrorique des Hospices de Strasbourg het bezoeken waard. Tenminste als je het kunt vinden. Het kostte ons een paar uur zoeken, heen en weer lopen (bijna letterlijk voor de deur) en vragen aan voetgangers die het ook niet wisten. Eindelijk was er iemand die ons aan de hand nam en ons bij de ingang afleverde. strasbourg

De wijnkelders liggen in het gebouw vlak bij Place de l'Hôpital aan de rand van het oude centrum. Eigenlijk ligt het in de middeleeuwse vestingmuur, hoewel dat niet echt meer is te zien vonden wij. Loop onder de poort door en dan het terrein op aan de rechterzijde. De ingang van de cave ligt aan de rechterzijde van dit terrein vlakbij het oude douanehuis, met een trapje ga je naar beneden. De gebouwen zijn in 1721 herbouwd nadat een brand ze verwoest had. De kelder bleef gelukkig intact. Loop door het winkeltje richting cave. En dan kom je in een kelder terecht... Hier liggen ongeveer 60 eikenhouten vaten gevuld met wijn uit de Elzas en dateren uit de 18e en 19e eeuw. Immens zijn de vaten, slechts 1x eerder hebben wij zo'n groot wijnvat gezien en dat was in Duitsland in de buurt van Chemnitz.  Het grootste vat bevat 267 hectoliter wijn. Alle vaten zijn en blijven in gebruik. Want wat deze Cave nou zo aantrekkelijk maakt is dat een aantal Elzasser wijnboeren in 1997 besloten om de Cave van een roemloze onstrasbourg heiligensteindergang te redden. Er werd geld ingezameld en een manier gevonden om de Cave blijvend te ondersteunen. Eenmaal per jaar wordt een selectie gemaakt uit de beste Elzasser wijnen die representatief zijn voor het gebied en die in deze Cave opgeslagen mogen worden en worden gebotteld. De flessen krijgen het exclusieve etiket van Hospices Strasbourg. In het winkeltje kunt u de wijn kopen.

Dwaal door de enorme gewelven en verbaas u over de grootte van de vaten. In een van de gangen liggen achter een hekwerk de bijzonderste vaten. In een van de vaten zou wijn moeten zitten uit 1472. Dit zou de oudste wijn ter wereld moeten zijn die bewaard wordt in een vat. Erbij staat een fles met amberkleurig elixer. Het riep bij ons de nodige vragen op en proeven kon natuurlijk niet.
Wij kwamen bekende namen tegen in de lijst met wijnboeren die de wijn hier mogen bewaren. Helaas is het importeren van de Hospices Strasbourg niet mogelijk. Een paar flessen staan bij ons in de winkel, eigenlijk meer omdat het zo bijzonder is. U zult de wijnen zelf moeten ophalen in Strasbourg.

Cave Historique des Hospices de Strasbourg
1 Place de l'Hôpital
meer informatie zie hun site