Weer binnen Chateau Balsamine

Weer binnen Chateau Balsamine

Gaillac een kleine wijnstreek gelegen achter de montagne Noir in Zuid Frankrijk. Een gebied met veel inheemse druivensoorten. De lokale overheid doet er alles aan om de 450 inheemse druivensoorten te cultiveren en te promoten. Gaillac is de wijnregio rond Albi, door de Romeinen het Piëmonte van het Centraal Massief genoemd, één van de appellaties uit de Sud-Ouest.

Hoewel de Tarn, die door deze streek stroomt, een bijrivier is van de Garonne, de levensader van de Bordeauxstreek, moest Gaillac wachten op de ontsluiting via de spoorweg om de wijnhandel een toegang tot de nationale markt te geven.
Zoals andere moeilijk bereikbare gebieden uit de Sud-Ouest heeft Gaillac zich dus ook niet op de productie van de populaire rassen uit Bordeaux gestort maar heeft de plaatselijke druivensoorten in ere gehouden waardoor er nog steeds talrijke plaatselijke rassen groeien, die verbonden zijn met de typische plaatselijke gastronomie. de druiven groeien weelderig op de kalkrijke terroir gronden, met misschien onbekende namen als: de duras, de len de l’el, de braucol, de ferservadou, de mausac, …

Het is trouwens in deze streek dat Don Perignon kwam bestuderen hoe ze er op tradionele wijze met de witte mausac een schuimwijn hadden ontwikkeld op basis van de natuurlijke suikers aanwezig in de druiven.

Christophe Merle is telg van een wijnmakersfamilie uit Charentes. Nu beheert hij in de premiers coteaux de Gaillac samen met zijn echtgenote Christelle Demanèche, oenologe, een bedrijf met 20 hectaren wijngaarden en olijfbomen. Vanaf 2007 hebben zij het contract van het domein met de plaatselijke coöperatieve opgezegd en maakten zij hun eerste eigen wijnen.

Bekijk hier hun wijnen

Share this post